Vibramloopjes: starten van nul en opbouwen

Mijn Vibrammen/Vibrams hebben een aantal maand gewoon het schap gevuld, maar zijn nu weer in ere hersteld: net voor het maandkeerpunt een verkennend loopje!  Na de trail vorige week, met veel en dikke kilometers, kon ik de afwisseling wel gebruiken… Dit is hoe ik de schoenen (h)ervaar tijdens een half uurtje Liedemeerspark:

  • Houding: zonder dat je het beseft, gaat je lichaam meer naar voor leunen.  Een beetje in overeenstemming met wat chi-running onderwijst.
  • Landing: op de hiel is uit den boze! Ook daar schijnt mijn lichaam vanzelf te weten dat bonken op de hielen niet ongestraft kan, en je gaat netjes meer op midden- en voorvoet landen!
  • Paslengte: ik zet korte pasjes aan een heel hoge frequentie.  Echt trippelen precies!  Wat niet betekent dat ik geen snelheid meer maak, want na een tijdje trippel ik toch netjes 10-11km/h.
  • Voeten: die voelen alles beter, wat tegelijk een zegen (heerlijk, het gras, het pad) en een vloek is (aw, een steen).  Nu moet je het ook niet overdramatiseren: je voelt de ondergrond beter, maar de rubberlaag geeft toch voldoende bescherming tegen stenen etc, en lopen op asfalt en andere hardere ondergrond is best mogelijk.  Of ik die nu uit de kast zou halen voor een lange trail, datteuh…
  • Helling: oplopen is plezant (voor zover er noemenswaardige hellingen zijn in het Liedermeerspark)!  Het afdalen is dan weer wat moeilijker, want remmen is best lastig zonder een hiel, zo lijkt het.
  • Ontspanning: ik liep nog een beetje krampachtig, maar ‘k heb het gevoel dat dat wel wat loskwam als je ‘t wat tijd geeft.
  • Voeten en onderbenen moeten harder werken.  Vooral de kuiten begon ik op den duur te voelen, en al helemaal de 2 dagen die erop volgden: alsof ik spieren heb gevonden die tot dan toe onderbenut werden.  Dat zal dan wel te maken hebben met het voorvoetlanden.

Anyway, de Vibrammies roepen allerlei hardloopsensaties  op die ik niet ervaar in de dikgehielde runs en die me nieuwsgierig maken naar meer van dattum.

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 − = 64

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>