Lichtvoetig door het leven met minimalistische schoenen

Veel lopers gaan zwaargehoefd door het leven: we dragen met zijn allen dikgekussende, corrigerende, dempende, stabiliserende, knuffelende loopschoenen.  En toch heeft iedere loper zijn historiek van blessures en periodes van verplicht-kalmaan-doen.  Deels komt dat wellicht doordat we ons lijf wat verder willen pushen dan gezond voor ons is, maar misschien is er ook wel iets aan de hand met de Perfecte Schoenen die we denken te dragen.

Of we alle demping uit ons schoenen moeten gooien, laat ik nog in het midden, maar voor mezelf weet ik wel wat ervoor gezorgd heeft dat ik op een dag in de loopspeciaalzaak met 15 paar ultralichte, dunne, flexibele schoenachtigen voor me uitgestald stond.  Nieuwsgierigheid uiteraard, naar alles dat van ver of dicht naar lopen ruikt.  Maar ook een klantenkaart vol bezoeken aan de kinesist, omdat allerlei pezen mijn loopenthousiasme niet meer wilden volgen.

Behalve gezapig liggen wachten terwijl de pezen worden gemasseerd, moet er ook gewerkt worden bij de kine!  In mijn geval een met de beurt langer wordende lijst van voetversterkende oefeningen.  Ik kreeg ook huiswerk mee.  Een van de tips om de voeten te versterken was: loop zoveel mogelijk blootvoets rond in huis.  Ik had al over Vibram Fivefingers gehoord, en omdat de vloeren thuis lekker kil zijn in de winter, gaf me dat het perfecte alibi om een paar Fivefingers in huis te halen.  Op korte termijn was het plan er binnenshuis in rond te wandelen, op langere termijn af en toe daarin een kort loopje te doen.

Uit de voor me uitgestalde mogelijkheden, koos ik de Fivefingers, omdat die voor mij het meest aanleunden bij “maximaal gevoel in de voeten”, of “closest to barefeet” of zoiets.  Enfin, het lokte een soort innerlijk oerkreetje uit :-).  Niet dat ik dat echt kon ondervinden op de teststrook in de winkel; ik ging er maar vanuit dat de miauwkes-sensatie achteraf ging komen.  Dat was ook zo…

Ondertussen heb ik al een aantal korte runs gedaan, daarna zijn ze door voorbereiding op allerlei wedstrijden en mezelf geen marge te geven om wat te spelen buiten de trainingen wat in de vergeethoek geraakt.  Na mijn laatste lange loop heb ik ze weer vanonder het stof gehaald en ik voel me klaar om ze weer aan te binden! Hoe ik dat ervaar, is stof voor de volgende posts.

Veel lopers gaan zwaargehoefd door het leven: we dragen met zijn allen dikgekussende, corrigerende, dempende, stabiliserende, knuffelende loopschoenen.

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

2 Comments

  1. Gewoon op het werk op blote voeten lopen.
    Iedereen bekijkt je dan alsof je hippie bent maar dat denken ze toch al zelfs als ik met schoenen rondloop :)

    Post a Reply
    • :-) Sommige mensen komen met àlles weg he ;-)

      Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − = 60

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>