Recept voor een lekker afterrun hersteldrankje

Muchos kilometers gevreten tijdens een training? Personal records verpulverd in een wedstrijd? En dus wat aan de grenzen van wat je lichaam aankan gefrunnikt? Tijd voor een hersteldrankje!

Het ideale voedsel na een intensieve loop bevat een mix van eiwitten en koolhydraten.  De eiwitten bouwen je lichaam weer op en werken spierherstellend, de koolhydraten vullen de energie aan die je daarnet kwistig hebt verbrand.

Voor wat betreft het aanvullen van eiwitten, bestaan er shakes speciaal voor dit doel.  Poedertje in de shaker, 250ml magere melk erbij, shaken en je hebt een eiwitbom gecreëerd van zo’n 20g (de poeder) + 10g (de melk) = 30g en dat is meteen de maximumdosis die het menselijk lichaam in 1 maaltijd kan verwerken.

De koolhydraten haal je dan uit een banaantje, sportdrank, of wat licht, vast voedsel, zoals beschuit met confituur, honing,… Uiteraard zijn rijst, pasta,… ook prima voor wie zelfs na een intensieve inspanning een maag van gewapend beton heeft ;-).

Ik kocht in een vlaag van overmoed een tiental dozen eiwitshakes (elke doos weer goed voor zo’n 10 shots) – ik denk dat het breinverdovende triggertje toen was, dat je er dan een gratis shaker bij kreeg.  Een gouden raad: als je persé iets in grote hoeveelheden wilt kopen, laat het dan toiletpapier zijn of iets dergelijks.  Iets waarvan je met zekerheid weet dat je het volgend jaar ook nog zal nodig hebben…

In elk geval: de shakes zijn heel geschikt als eiwitbron, de smaak is… “niet slecht”, lees: de eerste keer dat je ze proeft zijn ze best lekker, maar de kunstmatige smaken, zoals “Raspberry” en “Tropical” gaan best vervelen.  Het is wel de gemakkelijkste manier om eiwitten aan te vullen.

hersteldrank ingrediënten

Proteïnen netjes links, koolhydraatjes rechts van de lijn

Laatst las ik een recept voor een zelfgemaakte eiwit-koolhydraten-mix, probeerde het en is sindsdien vaste prik na een lange duurloop!  Enfin, zolang mijn smaakpapillen het de rug niet toekeren natuurlijk.

Ingrediënten:

 • 300ml magere melk
 • een fruityoghurtje
 • een banaan
 • 2 eetlepels honing

Smijt alles in een blender (of in een beker en haal er een mixer door). De koolhydraten puur je uit de honing/banaan, de proteïnen uit melk en yoghurt.  Heb je geen fruityoghurt, dan kan je een paar aardbeien toevoegen voor de smaak.  Heb je alleen halfvolle melk: vetten na de inspanning zijn niet ideaal.  Maar laat ons eerlijk zijn, als dat de enige melk is die je in huis hebt: zoveel zal dit niet uitmaken.  Zet de magere melk misschien op je boodschappenlijstje voor volgende keer, terwijl je genietend nipt van je drankje…

Een gouden raad: als je persé iets in grote hoeveelheden wilt kopen, laat het dan toiletpapier zijn of iets dergelijks. Iets waarvan je met zekerheid weet dat je het volgend jaar ook nog zal nodig hebben…

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

7 Comments

 1. Straf, dit was jaren geleden mijn ontbijt voor ik aan een mountainbike rit begon.
  Ik kwakte daar alleen nog twee eetlepes havermout bij.

  lekker en gezond :)

  Post a Reply
  • Ik denk dat ik in die tijd eigenlijk nog niet eens nadacht over wat een goed ontbijt was voor een mountainbiketocht :-). Toen heb ik ooit nog de Gordel meegefietst (100km) op mijn mountainbike, en tegen km 80 dankbaar een halve banaan aangenomen van Yves (die meefietste). Ik zat scheel van de honger, en hand nul voeding mee voor onderweg :-).

   Post a Reply
   • Ik was daar ook bij geloof ik.. (was het toen niet geweldig hard aan het regenen?)

    Post a Reply
    • Dat jij erbij was, herinner ik me wel (en ook een maat van jullie met ligfiets, die een “stuik” heeft gezet toen hij al rijdend zijn boterhammekes probeerde op te eten :-)), de regen dan weer niet…

     Post a Reply
 2. Is dat ook goed voor velorijders?
  Kan idd. een goed alternatief zijn voor die Recovery Shake die ik nu soms drink :-)

  Post a Reply
 3. Chocolade en suiker voor de energie, melk voor de eiwitten en de chocomelk is geboren. De oudste en nog steeds beste hersteldrank met een lekkere natuurlijke smaak. Je moet eens zien hoeveel ultra’s dat nemen. En met een serieuze palmares.

  Post a Reply
  • Ja hoor, chocomelk is zeker ook een goede recuperatiedrank, liefst mager dan wel!

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 54 = 55

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>