Minder rond en gezond – episode 1

Begin februari 2013: voor het eerst in mijn loopgeschiedenis leg ik een inspanningstest af in het UZ.  Ik wil weten waar ik sta met mijn conditie, want in maart zal ik voor de tweede keer meedoen aan de Ecotrail van Parijs, een vette kluif van 80km. Een kleine week later kan ik de resultaten bespreken met Dr. Jan Boone.

Die zijn “niet slecht, maar…”.  Stilletjes had ik natuurlijk gehoopt dat de resultaten mijn stoutste verwachtingen overtroffen ;-), maar het goede nieuws is: er is marge tot verbetering, ik kan mezelf pimpen en tunen tot hogere prestaties!  Tenslotte ben ik toch daar om er iets uit te leren, nietwaar? Anders is 160€ toch wat veel geld voor een schouderklopje en “Doe zo verder!”…

Lactaat, (an)aërobe drempels, VO2max, EDT’s, blablablie en blablablawaarden zijn in het kader van dit artikeltje niet van belang, dus ik laat die even achterwege.  De voornaamste boodschap die Jan voor me had, was: “Je bent een vet zwijn.”  Enfin, zo kwam het aan, in werkelijkheid zei hij: “Je hebt een vetgehalte van 17,3%. Dat is niet ongezond, dat is ok, maar als je lange afstanden wil lopen, zou je vetpercentage moeten kunnen zakken naar 12-14%.  Dit zal je een prestatievoordeel geven, o.a. op de hellingen en ook je VO2max (dat gewichtsgerelateerd is) zal stijgen.”

Ruim een halve emmer vet

De UZ-weegschaal gaf toen 77,3kg aan, mijn streefgewicht 71,5kg.  6kg vet te lozen! Enfin, ik had ontbeten, droeg nog kleren, dus reken nu nog 5kg vet… dat is ruim een halve emmer!  Ik zie het blubberende beeld van de Barbabapa in de emmer al voor me.  Stof tot nadenken.  Ik kon het advies van de dokter gewoon naast me neerleggen.  Anderzijds, waarom zou ik? Wat is het nut van de test dan?

Lichter lopen lijkt me heerlijk en vriend Google leert me dat er ook snelheidswinsten te boeken zijn voor elke kilo vet die ik achter me laat.  Daarnaast: welk beeld heb ik van mezelf? Als ik in de spiegel kijk, ben ik niet ontevreden.  Dat is niet hetzelfde als: tevreden :-).  Ik denk dat er best veel mensen in het schuitje zitten van “Ik ben çava, maar…”.  En “Een paar kilootjes minder zou leuk zijn, maar om daar nu echt veel moeite voor te gaan doen? ‘t Is goed zoals het is.”

4 maand later, Energylab scan

Bij Energylab kunnen ze voor 50€ een DEXA-scan uitvoeren: die meet heel nauwkeurig je vetmassa, magere massa, botgewicht en -densiteit, meer en betere informatie dus dan wat de UZ-test oplevert, toch wat betreft de samenstelling van je lichaam.  Ook hier ga ik niet in detail, da’s voor een andere keer, maar: de test geeft een vetgehalte aan van 9,2%, bij een niet afgenomen spiermassa.  Yippie!  Voor recreant-mannen van mijn leeftijd  schijnt een vetpercentage van 14-17 zeer laag te zijn.  Voor atleten is tussen 8-10 OK (variërend tussen zeer laag=4-6 en zeer hoog +12).  De begeleidende juffrouw waarschuwt me wel dat een lange afstandsloper toch niet lager dan die 9% mag gaan; we moeten wat reserve hebben voor vetverbranding en om voldoende resistent te zijn tegen ziekte.  Anyway, het doel was bereikt!

Mijn nieuwe gewicht had ik eigenlijk al weken daarvoor bereikt, om dan bewust een status quo te behouden.  Ik ben afgevallen à ratio van een kleine kg/week en dat op een gezonde manier (denk ik toch). Hoe ik mijn doel heb bereikt, is stof voor de volgende eposides.  Ik wil daarin mijn verhaal delen van de kennis die ik onderweg heb opgedaan en welke methode ik heb gevolgd.  Ik hoop dat dit interessant is voor:

 • al wie een paar kilootjes wil kwijtgeraken;
 • al wie gezonder en evenwichtiger wil eten en drinken.

Het is niet interessant voor:

 • al wie een wonderdieet verwacht dat spectaculaire resultaten in een mum van tijd oplevert;
 • al wie koste wat het kost wil afvallen, ongeacht de nefaste impact op de gezondheid;
 • al wie denkt dat het vanzelf gaat :-).

Stay tuned!

Reken nu nog 5kg vet… dat is ruim een halve emmer! Ik zie het blubberende beeld van de Barbabapa in de emmer al voor me. Stof tot nadenken.

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

2 Comments

 1. En wat zal episode 2 brengen…? Ik trappel van ongeduld!

  Post a Reply
  • Als je lang genoeg trappelt van ongeduld, kan je ook best wat vet verbranden, dus da’s een goede start al! :-)

   Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Minder rond en gezond – episode 2 | Bizzybee's Beelife - […] Inleiding […]
 2. Minder rond en gezond – episode 3 | Bizzybee's Beelife - […] Episode 1 cirkelde wat rond het waarom van mijn afvalrace.  Episode 2 was een uitnodiging om je bewust te …

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>