Iets interessants tegengekomen? 5 redenen om het te Evernoten

Je kuiert door de stad, het zonnetje gooit met gezellige warmte, een duifje roekoet, de luimen van de mensen zitten goed, en Moeder Natuur krijgt tien op tien voor sfeer. Plotseling gebeurt het onvermijdelijke: Informatie kruist je pad! Je oog valt op een winkel voor tuinkabouters en je zoekt al zolang een prachtexemplaar ter verkitching van je tuin! Je zou natuurlijk spontaan de winkel kunnen binnenstappen en er eentje aanschaffen, maar dat is moeilijk verzoenbaar met de flow waar je momenteel in vertoeft: je kan maar moeilijk de rest van je wandeling afleggen, terwijl je een gipsen beeld meetorst op je rug.

Bon, dat betekent dat je die informatie moet opslaan, zodat je er op een later moment gebruik kan van maken. Wat voor type informatievergaarder ben je?

 1. “Ik zal dat wel onthouden!” Twee straten verderop zie je weer iets interessants; je besnuffelt het als een hondje, alweer enthousiast en jezelf alweer voorliegend dat je ‘t wel zal onthouden. Drie maand later bedenk je: “Ik heb ergens een winkel gezien waar je coole tuinkabouters kan kopen… waar was dat ook alweer?”
 2. Je krabbelt het adres op een los papiertje, ter latere raadpleging. Het kattebelletje blijft in je broek zitten, broek wordt vuil, broek moet in de was, broek zit in de was, broek zit in de droogkast en het adres heeft zich na het drogen verspreid over de ganse droogkast, onder de vorm van kleine, afzonderlijke propjes. Beter dan een papierversnipperaar!
 3. Je opent Evernote, je maakt een foto van het winkeltje, voegt die toe in een notitie, je schrijft het adres erbij, je geeft het de tags “tuin” en “aankopen” mee (en haalt opgelucht adem: je kan nu weer verder genieten van de Grote Sinaasappel aan de hemel). Drie maand later bedenk je: “Ik zag een adresje voor tuinkabouters, wellicht heb ik dat in Evernote opgeslagen, zoals zoveel zaken!” en goedgemutst en vol vertrouwen raadpleeg je Evernote. Je zoekt op tuinkabouter of tuin en quasi meteen komt de foto en het adres naar boven drijven in de zoekresultaten! Op naar de shop!

Sign of the times: we worden overspoeld met informatie! De zintuigen worden platgebombardeerd! Internet, kranten, tijdschriften, Twitter, Facebook,… of gewoon zaken die je op straat ziet, in de winkel, die vrienden je vertellen. Dagelijks passeren miljoenen prikkels en ons brein doet al ferm zijn best om daar een filter tussen de plaatsen, zodat we aan het einde van de dag niet nog zotter zijn dan toen we opstonden. Van die duizenden dingen die we wél opmerken, zitten er altijd wel een handjevol pareltjes die de moeite zijn om ons te herinneren. Mijn hoofd is officieel ongeschikt om elke dag een handjevol van die parels te onthouden, ik heb daar hulpmiddeltjes of een systeem, een extern geheugen voor nodig.

In de peuterjaren van het internet probeerde ik me te behelpen met het opslaan van favorites. Er bestonden toen ook programmaatjes die je favorites van thuis synchroniseerden met die op het werk, zodat je toch een (ijdele) poging kon doen om die wat te onderhouden. Op termijn worden je favorietjes dan een hoopje ongeregeld, schorriemorrie dat kriskras verspreid hangt in de browser. De chaos wordt compleet als plots de service die het synchroniseren tussen thuis en werk zou moeten op zich nemen, er de brui aan geeft. Het bedrijfje dat achter de service zit, houdt er mee op. De favorieten woekeren als klimop en zoals het klimop betaamt, groeit die thuis anders dan op het werk.

Overigens, met alleen favorites opslaan kom je er niet. Zelfs ik die als informaticus elke dag in de pixels zit verzonken als een kind in een ballenbad, durf al eens opmerken dat er een ganse wereld buiten Internet Explorer bestaat! (of Safari, Firefox, Chrome,… enfin, dat is het punt helemaal niet, freaks!)

Hoe capture je interessante informatie?

Ieder zijn meug, maar ik zweer bij Evernote. Ik denk dat veel mensen al over Evernote gehoord hebben. Maar als ik diezelfde mensen vraag of ze ook iets doén met/in Evernote, dan volgt er vaak een “Nee, ik moet daar eens werk van maken, ik moet daar eens aan beginnen.” Jammer is dat! Ik gebruik de tool dagelijks en heel intensief, en ik durf zeggen dat ik niet meer zonder kan. Enfin, het is niet alsof ik mijn slagader word uitgetrokken, maar ik krijg er toch wel een hoop informatie in verzameld uit een waaier van bronnen, en ik vind er bijzonder snel iets in terug.

Wat maakt Evernote speciaal?

1. Evernote kan je op talloze manieren voederen met informatie

Je hoeft niet te surfen om Evernote te gebruiken. Een greep uit de mogelijkheden:

 • Evernote bestaat op smartphone, zodat je onderweg een foto kan nemen en opslaan in Evernote. Dat kan een plaatje uit een boek zijn, een affiche, een visitekaartje,…
 • Er bestaan een plug-in voor je e-mail programma, zodat je bv een stukje tekst kan selecteren in Outlook en toevoegen in Evernote. Of je kan een mail forwarden naar een Evernote mailadres; dan wordt het via deze weg toegevoegd.
 • Voor de meeste browsers bestaat een plug-in, zodat je ook van daaruit via een knopje snel iets kan bewaren.
 • Evernote bestaat voor Windows, OSX,… dus (als je werk het toelaat), kan je het overal installeren.
 • Er bestaan zelfs services die je Twitter favorites automatisch doorsturen naar Evernote.
 • Je kan natuurlijk ook gewoon manueel een notitie aanmaken en bewerken.

2. Evernote is gemakkelijk te doorzoeken

Wat je opbergt in Evernote, verdwijnt niet in een bodemloze put. Het is niet als je dozen met oude papieren op zolder zetten: je vindt er achteraf wel degelijk in terug wat je zoekt! Meestal volstaat het iets te tokkelen in het zoekveldje: pijlsnel worden de resultaten getoond en binnen de 10 seconden vind je wat je nodig hebt. Als extraatje wordt ook de tekst in foto’s gescand: ook die is doorzoekbaar!

Mits een beetje discipline kan je bij het opslaan de informatie ook taggen: je voegt dan een soort categorieën toe aan de notitie, zoals in mijn geval “Running” wel een populairke is ;-). Achteraf kan je dan alle info rond die tag netjes bijeen afbeelden, of je kan die tag gebruiken om op te zoeken.

3. Evernote kan je overal raadplegen

Alle informatie wordt gesynchroniseerd over alle computers, je smartphone, je tablet,… dus als je onderweg iets nodig hebt, is de info maar one fingerpush away! En zelfs als je enkel een vreemde computer ter beschikking hebt op een publieke plaats, kan je nog via de browser jouw account raadplegen.

4. Evernote kan heel uiteenlopende informatie bevatten

Ik geef voorbeelden van flarden die je in mijn account aantreft:

 • Een lijstje van websites waar je online hartslagmeters kan kopen aan een competitieve prijs (input van medelopers)
 • Interessante artikeltjes
 • Verslagen van vergaderingen (ook van het werk, niet enkel privé)
 • Ideeën voor toekomstige blogonderwerpen
 • Werk gerelateerde problemen en stap-voor-stap oplossingen met screenshots
 • Trainingsmethodes voor het lopen
 • Marathonschema
 • Handleidingen van 1 pagina (foto opgeslagen, daarna handleidingetje weggooien)
 • Codevoorbeelden (werk)
 • Instellingen van computer (thuis en werk)
 • Wanneer mijn zoon tegen wat was ingeënt
 • Mijn diploma
 • Logins
 • Cafés en restaurants waar ik goeie dingen over hoor
 • Notes to myself – zaken die ik ooit uitzocht, maar waarvan ik vrees dat ik het me later niet zal herinneren hoe ik dit oploste
 • Checklists
 • Reistips
 • Recepten

5. Evernote is gratis

… tot op zekere hoogte. Wil je nog meer toeters en bellen, en vooral meer opslagruimte, dan betaal je een maandelijkse fee. Geloof me vrij, ik zit nog ver van mijn maximum quotum vooraleer ik centen zou moeten ophoesten.

Ik ben me ervan bewust dat ik maar een tiende van wat er mogelijk is, uit de doeken heb gedaan. Ik ben ook geen handleiding aan het maken, ik probeer enkel zieltjes te winnen :-).

Op zich is Evernote een lege doos. Een lege doos is totaal niet interessant. Tot de dag dat je er iets nuttigs gaat mee doen. Het wordt interessanter, naarmate je meer inhoud toevoegt. Er zijn nog maar weinig brokjes software waar ik nog enthousiast kan over worden, maar Evernote is one of them. Ik gebruik het al jaren en steeds vaker en meer, en het heeft het eendagsvliegstadium allang overschreden. Doe jezelf een plezier en vang de informatie die ertoe doet in Evernote!

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 26 = 35

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>