Brouw je eigen looproutes

De Watersportbaan! Het Mekka van de Gentse loopgemeenschap! Op elk moment van de dag tref je er talloze baantjestrekkers aan (die wat tallozer zijn op een weekavond, dan pakweg op een zondagmorgen om 8u)! Deze route heeft dan ook een paar sterke troeven. Vooreerst: één ronde is ongeveer juist bijna nagenoeg 5 km. Dat telt dus lekker makkelijk. Vier rondjes is dan juist bijna nagenoeg 20 km. Niet iedereen kan of wil zich een sporthorloge aanbinden, en dat hoeft dan ook helemaal niet. Bovendien bestaat het grootste deel van het parcours uit Finse piste, dus je voeten zakken er knusjes en comfortabel in weg, en de gewrichten spinnen tevreden. En omdat de WSB zo frequent wordt belopen en grotendeels is verlicht, verhoogt dit ook het veiligheidsgevoel bij vrouwelijke lopers.

Het is ook saai. Op den duur ken je elke opwippende tegel en elk te ontwijken putje in de piste. Eén rondje gaat nog, maar als je daar een marathon loopt, borrelt het betere hamster-in-een-tredmolen gevoel op. Dus op een moment van overmoed beslis je van dit koeienpad af te wijken en de wijde wereld in te sprinten! De wereld is je speeltuin! Maar… waarheen? Ergens durf je niet helemaal gerandomiseerd löss gehen, je probeert toch wat op voorhand in te schatten hoeveel kilometer je in de benen wil stampen.

unnamedWens je variatie in je loopparcours én tegelijk een zekere controle over afstand en richting, dan plan je best op voorhand je route. Als coach bij gentloopt.be kondig ik (toegegeven, soms pas een half uur) op voorhand aan hoeveel kilometers er op ons liggen te wachten. Het wereldwijde web gooit ons menig tool toe die voor dit doeleinde geschikt is, maar na veel proberen en vergelijken, en vijven en zessen, ben ik gestrand bij Endomondo‘s routeplanner. Qua gebruiksgemak is dit een pareltje. Ieder zijn meug natuurlijk, en jouw meug kan op een interessant alternatief gestoten zijn (feel free to share), maar ik ga uitleggen hoe mijn meug in zijn werk gaat, want heel veel uitleg zal je ook niet over vinden op de Endomondo-site.

Ontwerp

Om te beginnen drijf je je browser naar www.endomondo.com, daar tref je een heuse sportcommunity aan die via smartphone allerlei cijfertjes meet en achteraf die data deelt met co-sporters. Ze challengen elkaar, delen routes, accepteren friend requests en zien elkaar daar graag. Ik gebruik Endomondo vooral voor routes te tekenen, de rest van de registraties en shares verloopt via mijn sporthorloge.

Snuister er eens op rond om te zien of ‘t je ding is. Je dient wel eerst een account aan te maken via de toepasselijke Sign Up knop, met vervolgens de keuze om snel en eenvoudig (en met het te grabbel gooien van al je persoonlijke data) via je Facebook of Google login toegang te krijgen, of wat omslachtiger: via je email en een trits veldjes opvullen met je persoonsgegevens.

Eens je bent ingelogd, zie je bovenaan een werkbalk, waar je zonder dralen de term Routes bekliktroutes

Daaronder word je alweer een nieuwe waslijst keuzes voorgeschoteld, het houdt niet op!

endomondo_icons

  • All Routes toont je “alle routes”, wat dat ook moge betekenen.
  • My Routes zijn de routes die je hebt opgeslagen: dat zijn de zelfgebrouwen routes én de routes van anderen die je als favoriet markeerde.
  • Friends Routes zijn niet persé routes van je échte vrienden, maar op zijn minst de routes van de mensen waarmee je connecteerde ;-). Bij al deze route-zoekmogelijkheden krijg je de kans om te filteren op een specifieke sport.
  • Create Route tenslotte, is waar de honing zit: daar ontwerp je je eigen loopspoor!
Safari

Op naar de start.

Na het nodige geklik op Create Route (nog stééds zie ik computergebruikers uit het Windows 95-tijdperk dubbelklikken op plaatsen waar een enkeltje volstaat. Zoals bv op links) kom je op een soort editor terecht met Google Maps als onderlegger. Die kaart staat nu een plek ergens ter wereld te afficheren, maar je hebt wellicht een startplaats in je hoofd. Het zoekveld rechtsboven brengt je naar deze bijzondere plek.

LittleSnapper

Een eenvoudige route.

Daar zal je een punt kiezen waar je voeten zich lanceren. Een enkele klik markeert dit met een groene, eh, luchtballon. Vervolgens klik je op analoge wijze de volgende routepunten – markers waarlangs je wil lopen, dit zijn de blauwe dotsen op de kaart. Het laatste punt is altijd het (voorlopige) eindpunt. Vermoedelijk wil je dat de rode ballon in the end een dansje doet met de groene kanjer, kwestie van weer bij fiets of auto uit te komen en een rondje gelopen te hebben. SafariBoven de kaart staat afgebeeld hoeveel virtuele kilometers je bijeenklikte.

Naamloos

Een knooppunt toevoegen. Bemerk de doorzichtige dikke smurf.

Het zou moeten lukken dat je exact op de kilometerkwantiteit uitkomt waar je naar streefde. Er zijn trucjes om de route te wijzigen. Zo’n knooppunt kan je verslepen: beweeg de cursor over de bol (cursor wordt een handje), druk de muis, houdt vast en versleep naar de nieuwe positie. Laat los en zie hoe de blauwe lijn een nieuwe bedding volgt. Het gebeurt dat je er niet komt met punten te verslepen, omdat je te weinig knooppunten hebt gebruikt. Je kan er toevoegen door in de buurt van de gewenste trajectwijziging boven de blauwe lijn te helicopteren tot je een half doorzichtige blauwe stip ziet. De cursor is daarbij een handje. Druk nu op de muis tot de blauwe bol zich helemaal manifesteert (dus niet meer doorzichtig). Dit punt kan je weer verslepen naar een nieuwe positie en een omwegje creëren.

De mogelijkheid om nog tussenpunten toe te voegen en de route dynamisch te wijzigen onderscheidt deze editor werkelijk van de andere spelers, en daarom is dit mijn favoriet!

Er valt nog een en ander te weten over de knoppenbalk ook.

Safari

Start over is (duh) opnieuw beginnen, Delete last point kan handig zijn als je een ongecontroleerd manoeuvre maakte met de muis en Snap to road is wat je meestal zal gebruiken: volautomatisch meandert de blauwe lijn langs de Google wegen. Het is heel uitzonderlijk dat je ergens wil wezen waar Google geen pad heeft voorzien; op die spots kan je de snap-functie even afzetten om die te overbruggen: er worden dan rechte lijnstukken getekend van punt naar punt.

This is where the fun is!

This is where the fun is!

Wil je de route boeiender maken, probeer er dan wat landwegjes en wandelpaadjes tussen te vlechten. Die herken je aan de dunne lijntjes in Maps.

Abstracte-engel-route.

Abstracte-engel-route.

Eens je tevreden achteroverleunend naar je loopkunstwerkje kan kijken, is het hoog tijd om het boeltje op te slaan. Je geeft een title mee, selecteert de sport en verandert de route naar public (tenzij je een goede reden zou hebben om die route helemaal voor jezelf te houden) en saven maar! Proficiat, je nam je looproute in eigen handen!

Gebruik

Voor wie al de moeite deed om een route te tekenen en geen slimme telefoon heeft: sorry! Je kan natuurlijk tekeningetjes naar je printer jagen en tijdens het joggen de A4-tjes met gestrekte armen voor je houden, maar de doelgroep is toch de smartphoner. Er is een versie voor iPhone, Android, Windows Phone en de 3 overblijvende BlackBerry-gebruikers. Choose your weapon en installeer!

Het is overigens niet nodig om centen op te diepen; de gratis versie volstaat om de routes te kunnen gebruiken. Eens geïnstalleerd, log je aan met de account die je ook op je computer gebruikte. De volgende stappen leg ik met prentjes uit.

“Routes” in het menu laat je toe je brouwsel te selecteren.

Het overzicht toont je eigen routes en de routes van anderen die je als favoriet markeerde.

Het overzicht toont je eigen routes en de routes van anderen die je als favoriet markeerde.

Na selectie krijg je een preview van het parcours en kan je "Follow route" spelen.

Na selectie krijg je een preview van het parcours en kan je “Follow route” spelen.

 

 

 

Endomondo staat helemaal startklaar, maar de kaart is onzichtbaar. Swipe naar rechts en...

Endomondo staat helemaal startklaar, maar de kaart is onzichtbaar. Swipe naar rechts en…

IMG_0739

… daar is ze: de tijdelijke rode lijn in ons leven. Druk “Play” en de speeltijd begint!

Van zodra je in beweging komt, lijkt er een blauwe lijn uit je achterste te komen, want de afgelegde weg wordt aldus gemarkeerd, en valt – als alles goed gaat – samen met de rode lijn.

Met een geschikte smartphone armband en een regelmatige check van de route, blijf je aldus op het rechte pad! Keep on running!

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>