Boekenbeurs deel 2 (26)

De boekenbeurs dus. Voor de uitgeverijen het uitgelezen(!) moment om abonnementen aan passanten te kleven. Een Knack-meisje vraagt of we soms Knack lezen; ik antwoord plichtbewust dat ik de Facebook-linkjes wel eens volg, wat voor haar genoeg motivatie is om haar promopraatje te maken: “Voor 180 euro kan je een jaar…”, begint ze, maar ik sta op nee-modus, geen mokerhamer die daar nog doorheen raakt.

Dit jaar switchen we ook naar de nee-modus voor ons Humo-abonnement. Ik heb al jaren een abonnement, en ik vernieuw het ook altijd op de boekenbeurs, voor de gratis boeken of prullaria. Dit jaar zal anders zijn. We hadden het erover aan de ingang: verlengen we ons abonnement? Humo verschijnt op dinsdag, en het gebeurt steeds vaker dat er een nieuwe in de bus valt, terwijl die van de week voordien nog onbelezen ligt te wezen. Toch kan ik niet nalaten om een blik te werpen naar de promoties in de Humo-stand. Een Humo-jongen, altijd op jacht naar nieuwe prooien, heeft dat opgemerkt en start zijn praatje, waartegen ik me meteen wapen door alvast op te werpen dat we ermee gingen kappen, en uit te leggen waarom. Daardoor totaal niet ontmoedigd, houdt hij vol en hij eindigt ergens met de vraag: “… dus wat verkiezen jullie: een jaarabonnement met twee gratis boeken, of zonder de gratis boeken, maar met meer korting?” Ik denk: “Maar allez, wat zit ik hier al de hele tijd tegen jou te zeggen? Dat ik verkies van géén abonnement meer te hebben, toch?”, maar Lieselot is me voor en zegt: “We gaan ons bij ons eerste gedacht houden, he? Geen abonnement?” Toch voelde het moeilijker om deze af te wimpelen, omdat er nog altijd een deeltje van mij aan Humo gehecht is. Soit, zonder abonnement gaat ook, ik kan altijd eens een los nummer kopen in gevallen van extreme heimwee. Humo-man slaagt er nog net in om een foldertje in mijn handen te duwen, kwestie van dat zaadje van twijfel, dat niet onopgemerkt bleef, een klein beetje te voeden.

De boekenbeurs is ook een BV-epicentrum. Dat is zowat de voornaamste reden waarom ik niét naar hier kom: ik voel een soort plaatsvervangende schaamte voor de grote namen die daar op vraag van de uitgeverij zitten te wachten op een handtekening vragend publiek. Het grote publiek loopt helaas naar de koks en tuinmannen die ze kennen vanop tv. (*)Dan zit je daar als schrijver, met je collega’s op een rijtje, sporadisch een handtekeningetje uitdelend, en met je zelftwijfel: ben je onsuccesvol of ben je zo succesvol dat je lezers je niet durven te benaderen? De mentale instelling is in het tweede geval wel sterker. De Buzz Lightyear-approach (voor zijn val).

Lieselot, die ik niet reken tot het grote publiek, wil desalniettemin zo’n Pascal Naessens boek, voor de gezonde gerechten (voor haar pleit dat ze ook literatuurboeken wil). Pascal zit daar en Lieselot zou willen vragen: “Wat is nu je beste boek?” en terwijl we nog zitten te gniffelen bij die gedachte, is ze alweer aan het wegwandelen. Als ik merk hoe smal haar kont is, wil ik ineens niet meer dat er maaltijden uit haar boek worden bereid.

Griet Op de Beeck is ook van de partij, en willen we nu net haar boek met veel smaak hebben uitgelezen. De bewondering is dus hoog, maar ik kan geen reden bedenken waarom ik naar haar toe zou gaan. Een ebook kan je niet laten ondertekenen, en wat zeg je dan? “Ik kom gewoon eens zeggen dat ik het een heel goed boek vond.” Ga naar (*) om te lezen wat het effect is van deze laffe actie.

Waarom zijn we hier, als het niet is om BV’s te spotten of grote aankopen te doen? Ik houd ervan om boeken te besnuffelen, betasten, korte inhouden te lezen en te keuren. Dat alleen al geeft voldoening. De aankopen blijven beperkt (minder dan een halve meter verzamelde boekhoogte!), maar voor mij is het ook het moment waarop ik een wishlist aanleg: we scannen gretig ISBN-nummers en slaan ze op in Goodreads, om nadien sporadisch een boek bij te kopen, dat is het plan. Tot volgend jaar!

– 685 words -

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 38

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>