Apple Watch

Het verstandigste wat ik over de Apple Watch kan zeggen momenteel, is nog niets. Maar er moet nog niet veel geweten zijn om toch al meninkjes te hebben en die de wereld in te ventileren, dus ik zeik in dit geval gezellig mee met de pers. Ik hoor en lees in elk geval vele opinies over het nieuwe speeltje dat Apple op de wereld heeft losgelaten (of liever: dat Apple voor de tweede keer heeft aangekondigd dat het dit op de wereld zal loslaten). Vanaf 10 april kan het spel gepreordered worden, vanaf eind april wordt het werkelijk gelanceerd in het Belangrijkste Land Van De Wereld, plus een handjevol andere landen.

iWatch-concept

iWatch concept

Puike strategie natuurlijk: al een paar jaar gaan de geruchten dat er een iWatch komt, en tegen dat we ons geloof in zo’n horloge beginnen te verliezen en al sluiks naar die Android alternatieven beginnen te lonken, komt daar ineens een Big Media Event met het grote nieuws dat ze dus toch zo’n paard op stal hebben staan. Enfin, het zadelen zal nog eventjes duren en er zitten nog wat haken en ogen aan momenteel, maar het komt! Begin volgend jaar! Enfin, eerste kwartaal van 2015… En de laatste dag van het eerste kwartaal is technisch gezien nog steeds het eerste kwartaal. De pers is het al stilletjesaan aan het vergeten als de Applegod alweer van zijn berg afdaalt om van verre Zijn 10 Modellen van Apple Watch al eens te tonen, er mag zelfs al aan eens gevoeld worden! Nu nog een ietsie pietsie langer wachten om je bestelling te plaatsen – dat is ook al een beetje alsof je het al effectief hebt, met zo’n bestelbon in je handen – dan nog wat hoopvol uitkijken naar het moment waarop je object of desire wordt verscheept en ten slotte boze telefoontjes naar DHL omdat de levering een dag langer duurt dan verwacht. Maar dan héb je het ook wel in handen. Met zoveel geduldig wachten kan het ding niet minder dan fenomenaal zijn. Mocht een lief ons ooit zolang aan het lijntje houden, we waren wellicht allang vertrokken.

Uiterlijk

De initïele kreetjes toen het horloge voor het eerst aan het publiek werd voorgesteld, werden snel overstemd door het geluid van fronsende wenkbrauwen: is dat het? Doordat de wereld zoveel tijd had gekregen om te gaan speculeren over hoe zo’n next generation timepiece er zou kunnen uitzien, was de fantasie behoorlijk op hol geslagen. Dat zal de reden wel zijn waarom ze ‘t een andere naam hebben gegeven, want het lijkt in de verste verten niet op die science fiction renderings van de iWatch.

ea3224c58555c9364c56fde0f6842959Nu, her en der duikt het toestelletje al op in modemiddens en zie je ‘t al in trendy tijdschriften. Wat me hierbij opvalt, is dat de pols van het model heel goed zichtbaar moet zijn en de arm ostentatief is geheven of op zijn minst naar de camera gericht. Dit horloge draag je niet zomaar, het is de bedoeling dat je je arm de lucht in houdt door bijvoorbeeld jezelf systematisch door de haren de strelen of druk te gesticuleren. It wants to be seen. Het vraagt om een nieuwe manier van dragen.

Over schoonheid valt niet de discussiëren, en als je ‘t dan toch lelijk vindt, zeggen we dat schoonheid vanbinnen zit. Dus wat weten we zoal van deze nieuwe levensgezel?

Prijzen

gold-apple-watch-520x330De kostprijs van dit polsbandje kan – op zijn zachtst gezegd – nogal variëren: van 349$ voor het sportieve instapmodelletje tot 17000 dolletjes voor de grootste gouden versie, als je niet vies bent van een dosis kitch. Dolletjes. Mij persoonlijk zouden ze al met vijf man moeten vasthouden, vooraleer men erin zou slagen een goudkleurig of, godbetert, gouden exemplaar aan mijn arm te binden, maar wansmaken verschillen natuurlijk. Voor de prijs van de decadente versie kan je overigens al een kleine 50 Apple Sportjes kopen; daarmee kan je de kindjes van een Afrikaans dorpje al voorzien van een smartwatch. Of een degelijke waterput. Want zo’n horloge zonder een iPhone is als modern art zonder Jan Hoet: van alle betekenis ontnomen. Potentiële klanten van de gold watch: Dubai (zolang de olievoorraad strekt), acteurs, cat walkers, gangsta rappers die een extensie zoeken voor hun macho persoonlijkheid, en al eens iemand van Latem die een ideetje kreeg om zijn Zwitserse geldhoop wat af te vlakken.

De Morgen, nooit verlegen om straffe uitspraken aangaande Apple, orakelt dat Apple de middenklasse achter zich laat. Waarom? Ik vat het even samen: omdat je ook een gouden ultra-mega-dure watch zal kunnen kopen bij De Gebeten Vrucht, zullen sommige klanten “zich uitgesloten voelen”. Ze kunnen zich het duurste van Apple niet meer permitteren. Snif. Bullshitalaaaarm! Laat Dubai maar olievaatjes wisselen voor een gouden horloge dat binnen een paar jaar geen fluit meer waard is, omdat de technologie binnenin al verouderd is, Jan (Boven)Modaal is wel tevreden met het sport- of roestvrij staal-type.

Interface

Voor zover ik heb begrepen, poeften ze op het kleinood een aangepaste versie van iOS, en kan je dit bedienen via een van volgende wegen: er is het duwscherm, er is de Digital Crown, eigenlijk een draaiknop, maar wel eentje die er een pak cooler uitziet dan bij een standaard horloge, als je er met een macrolens in slow-motion filmpjes van maakt! Als ik me niet vergis, kan je die crown ook een duwtje geven. Daaronder zit ook een tweede knop, een gewone duwknop. Er is de touch, de force touch, het draaien, sliden, frotten, strelen, frunniken, likken,… enfin, een hoop manieren om je horloge te benaderen, zeg maar. Ik vond het vroeger al een hele karwei om mijn horloge juist te zetten, ik vrees dat ik die nieuwe interface niet zal durven aanraken.

Ik zag ook een hoop icoontjes, minuscuul, en aan te raken met het topje van het topje van je vinger, zo lijkt het.

Autonomie

Over de autonomie is al menig boompje opgezet: bij normaal gebruik houdt de batterij het net een volle dag uit. Naast tanden poetsen en lenzen uitnemen, zal je dus vanaf heden ook dagelijks je speelgoed mogen aan de Elektrabel-ader leggen. De kwaliteit van je slaap meten, zit er dus niet in (zoals veel andere wearables wel proberen). Je zou er 7u kunnen mee sporten (waarbij de gps van je smartphone wordt gebruikt), dat is voor de meeste mensen genoeg om een marathon te finishen. Opgelet, als je ondertussen ook muziek naar je oortjes wil sturen vanaf je horloge, zal je toch een pak sneller moeten lopen: na 6,5u is alle juice weg, enkel voor de muziek dan. Gecombineerd met de workout registratie: geen idee, ergens rond 3,5 à 4 uur? En vooraleer je denkt je volgende sporthorloge te hebben gevonden: er is nog niet veel gekend rond de ingebouwde hartslagmeting: zal deze continu kunnen meten tijdens een inspanning, of is het eerder om de hartslag in rust te meten? Strava en Nike+ staan alvast te dringen om je horloge als dashboard te gebruiken. Activity tracking doet ie trouwens ook: meten hoeveel je staat of zit, hoe actief je bent en of je ook wat sport deed.

Autonomie betekent bovendien: hoe zelfstandig kan de watch werken, los van je iPhone, want voor de meeste toepassingen is een wifi of bluetooth connectie met je telefoon een must. Je kan wel een tros liedjes en een stapel plaatjes in het interne geheugen rammen, en muziek afspelen naar bluetooth oortjes, maar dat is het zowat. Of toch niet: je kan ook de tijd blijven aflezen. Knap!

Apps

Vraag is natuurlijk: wat zal je er kunnen mee uitrichten dat je nu nog niet kan met je smartphone. Of liever: wat wordt gemakkelijker dan vroeger? Of wat geeft op een of andere manier meer voldoening? Je kan een song shazammen, of een hotelkamer unlocken (voor zover je niet te lang in de bar blijft hangen ‘s avonds dan, want de batterij gaat dood voor je ‘t weet, maar daar komen we nog op terug), je kan Apple Pay betalingen verrichten (met die beperking dat je telkens je je horloge uitdoet en later weer omgordt, je opnieuw een code moet ingeven. Tenzij je ganse dagen loopt te shoppen, zal dit dus ongeveer voor elke aankoop zo zijn), en je kan het fototoestel van je gsm vanop afstand bedienen met je horloge. Verwacht een generatie selfies van breedlachende polsduwers.

Ik ben ervan overtuigd dat hopen ontwikkelaars ideetjes krijgen om hun app over te zetten naar Apple’s kleinste mobiel apparaatje. Het is nog veel te vroeg om een idee te krijgen van wat er op dat vlak op ons afstevent. Wacht dus ook nog even om nu al te zweren op iemands graf dat je nooit of te nimmer met zo’n onding rond je pols zal lopen. Geloof me, ik las al veel mensen die dit bij hoog en bij laag beweren, nog voor ze zelfs al zo’n horloge in het wild hebben gezien.

Voor de sporters

Wordt dit je nieuwe sporthorloge? Zoals eerder vermeld, is er nog veel onduidelijkheid over de mogelijkheden als sportwatch. Als je een toestelletje zoekt dat workout informatie kan verzamelen tijdens je sport, en je had nooit eerder een sporthorloge, dan kan dit misschien volstaan. Een paar zaken moet je weten: je dient je telefoon op zak te hebben om ook gps-meting te kunnen doen tijdens een loop of fietstocht (maar dat lijkt me niet zo’n issue, zoals velen ervan maken: het is sowieso geen slecht idee om je telefoon mee te doen om in geval van nood je uit een gracht te laten weghalen). De watch is niét waterdicht: een regenbuitje kan ‘m misschien nog aan, maar je zal er niet kunnen mee zwemmen of een uur of twee door de gietende regen lopen. En zeker in een eerste versie, zal je niet dezelfde feedback en resultatenanalyse mogen verwachten als van de sporthorloges die sinds jaar en dag bestaan en helemaal op dit doel zijn toegespitst.

Bemoeial

apple-watch-iwatch-iphone6-smart-ass-watch

Alweer in De Morgen, wordt dit in een opiniestukje nu al de bemoeizieke schoonmoeder van de toekomst genoemd. Beste Annick Joossen, bij deze benoem ik je tot Antitechnologiezeur Van Het Jaar. Natuurlijk kan je je notificaties helemaal personaliseren, zodat je je schoonmoeder het zwijgen kan opleggen wanneer je maar wil. Je zal bereikbaar en instant kunnen antwoorden volgens eigen goeddunken. En er zullen altijd mensen zijn die naar hun horloge kijken tijdens een gesprek, zoals er ook mensen zullen zijn die naar hun telefoon kijken ondertussen. De attente medemens zal dat weinig of niet doen. Elk nieuw wondertje van technologie kan ten goede worden aangewend, alsook tot grote ergernis van je omgeving. Trouwens, meldingen dat ik te lang neerzit, krijg ik nu al, van mijn Polar, mevrouw Joossen. En weet je wat? Ik luister er naar, en ga stappen in de gang, of loop even naar het toilet ondertussen. Of wist je niet dat zitten het nieuwe roken is, mevrouw Joossen? Veel plezier met je telex en geniet nog van je geitenwollen sokken. Ik kijk nu al uit naar je volgende opiniestukje, ganzeveersgewijs hand crafted.

Samengevat

Wat mij betreft, is het nog veel te vroeg om de balans op te maken van de Apple Watch. Wie enkel kijkt naar het praktisch nut met de bril van vandaag, mist misschien the bigger picture. Destijds werd de eerste iPad ook met veel argwaan onthaald, en ondertussen kunnen we ‘m niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. “Ja, maar dit is anders!”, zegt men. Misschien, misschien niet, time will tell.

Alternatieven

moto-360-motorola-smartwatch1Je kan het hele smartwatch gebeuren aan je laten voorbijgaan en een lekker ouderwets horloge blijven dragen natuurlijk. Ben je Android-gebruiker, dan bestaan er leuke alternatieven van Samsung, LG,… of, mijn favoriet, een Motorola 360. Wie vaak sport, heeft misschien al een sporthorloge met smartwatch features: Garmin, Suunto en Polar timmeren hard aan de weg om berichtjes op je horloge te tonen, je muziekbibliotheek te bedienen vanop de pols en activity tracking toe te voegen. Mijn Polar V800 belooft alleszins heel binnenkort een update, waardoor ik smsjes en tweets zal kunnen ontvangen. Tante Joossen krimpt nu al ineen bij zoveel impulsen. Ik kijk er naar uit!

Author: Martin Vereecken

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 − = 60

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>